Titel: Söndagsjakt

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Det är en 25 år sedan. Jag var då 25 år. Vi bodde då hos föräldrarna hemma i Berg i Vibyggerå. En söndag hittade vi på, att vi skulle ut och försöka skjuta säl, jag och tvillingbror min. Så frågade vi pappa, om vi skulle få låna lill - bössa hans. "Nog får ni det", sa han, "men det tjänar ingenting till, att ni far ut, för ni får `ingenting, och om ni får nånting, så ger han (Gud) det i vrede". Inte satte vi något värde på detta utan vi gav oss iväg ut till "Storgvalmen" (gvalme=holme). Där fick vi se fyra stora sälar titta upp flerfaldiga gånger. Vi var där och trodde, att de skulle komma inom skotthåll, men de bara lekte med oss. Så beslöt vi ge oss på skogsfågeln, men vi hittade ingen fågeln. Det var ingen annan råd än ta och ro hemåt, och det var just i samma tid på dagen som då Sundsborna rodde hem från kyrkan. Bäst det var fick vi på lämpligt håll bakom båten se en säl titta upp. Jag nappade bössan och sköt, och det syntes tydligt att det tog, fast han inte strök med. Vi rodde närmare och så sköt bror med lillbössan, och även det skottet tog. Nu låg sälen alldeles stilla på vattnet, varför vi rodde ända fram till honom, och jag tog båtkroken och högg till åt honom, men det bara plaskade till i vattnet och om en kom sälen upp ett litet stycke från båten. Vi sköt och högg efter sälen ända till klockan 5 och fick ändå fara hem utan, men då jublade farsgubben. Han hade varit ute så pass mycket, att han visste, att man inte skall vara ute i sådana ärenden på söndagen. Det var också första och enda gången, vi var ute på söndagen.